Geschiedenis

Jan van Dijk
Jan van Dijk was de jongste zoon van akkerbouwer Peter Francis van Dijk en Maria van Kuijk. Twee Leendse mensen die samen twaalf kinderen het leven schonken. Jan werd geboren in 1887 en stierf in 1978. Hij werd derhalve 90 jaar oud. Hij trouwde in 1918 met Johanna Maria Liebregts 1888- 1975.

Jan van Dijk leerde het koperslagersvak in eerste instantie bij Janus van Engelen, Die had zijn smidse in waar nu Herberg De Scheuter is. In 1910 zocht een firma Van Gerwen in Den Bosch koperslagers. Jan besloot op 23 jarige leeftijd daar aan de slag te gaan voor een uurloon van 13 cent. Hij maakte er veel tuiten van koffiepotten. Dat was zijn specialiteit, maar ook raam- en glazenspuiten. In 1912 verhuisde Jan naar de Grasso in Den Bosch, waar hij 3 cent per uur meer kon verdienen.

Eigen zaak
In 1913 keerde hij terug naar Leende en begon voor zichzelf. Aan de Dorpsstraat kon hij een boerderijtje huren. De kamer werd verbouwd tot winkel en de keuken werd smidse.

De Eerste Wereldoorlog gooide nu roet in het eten: Jan werd onder de wapenen geroepen, ook al bleef Nederland neutraal.

Na de oorlog 1918 hervatte hij zijn werkzaamheden, voortaan als getrouwd man. Was- en sopketels, bedkruiken, melkzeven en melkbussen, waterpompen en voetstoven werden in aantallen vervaardigd.

Uitbreiding
In 1922 werd een huis met koperslagerij gebouwd Met een subsidie van 1200 gulden op een bouwprijs van FL6700.00 De hinderwetvergunning werd ook gewijzigd.
Een elektromotor werd daar in 1925 aan toegevoegd.
Ook buiten Leende werd gezocht naar afzet.
Zo heeft hij samen met zijn zonen een koperen Jam ketel gemaakt voor een fabriek in de Betuwe.

In opdracht vervaardigde hij vele speciale producten, zoals de koperen bol op het gemeentehuis in Heeze, het deksel van het doopvont in de kerk van Leende, koperen trommels voor de schutterij, koperen hanen voor op kerktorens. Maar ook ketels en marmieten.

Jan fietste onder anderen ook naar de markt in Eersel waar hij 10 cent staangeld moest betalen, en s’avond niets verkocht weer naar huis kon fietsen.

Trouw
Jan van Dijk zelf bleef trouw aan het koperslagersvak.

Door zijn vakmanschap werd Jan van Dijk als koperslager gebruikt als illustratie door Anton van Oirschot in zijn boekje ‘Koper en Brons’.

Ook zijn er twee films gemaakt over het koperslagerswerk van Jan van Dijk.

Hij was tot zijn 87jaar dagelijks te vinden in de smitse aan de Dorpstraat 105.

Nieuwe markten
Doordat handgemaakte koperen gebruiksvoorwerpen in het huishouden nog nauwelijks gebruikt werden, kon er geen droog brood meer verdiend worden aan het koper slaan.

De nieuwe markten die ontstonden door de aanleg van drinkwaterleiding en vuilwater riool – en later aardgasnetten. Veranderde de naam koperslager in loodgieter.

Zoon Jo van Dijk (2e generatie) heeft in 1956 zijn vakbekwaamheid gehaald en in 1957 de zaak overgenomen. Een van de eerste nieuwbouw woning waar Jo drinkwater installatie aan ging leggen, hoefde alleen een waterkraan boven de spoelbak in de keuken te komen.

Jo vroeg of er misschien ook een leiding naar het toilet gelegd moest worden werd resoluut van de hand gewezen, "gegaat da duur drinkwater toch nie door de poepdoos spulen!“

Aardgas
In de begin jaren zestig kwam aardgas en heeft Jo van Dijk zijn landelijke erkenning behaald. De ombouw van flessen gas naar aardgas was niet te stuiten. Een schuur werd gehuurd en gasfornuizen, gaskachels geshowd. De woningen werden steeds uitgebreider uitgevoerd en sanitair werd een mode verschijning.

Derde generatie
1 april 1983 startte MichaeĢˆl en Rudolf van Dijk hun Installatie bedrijf..
De rente crisis was aan het zakken en de werkzaamheden kwamen door 6 dagen in de week werken opgang.

In 1988 werd het pand aan de Waterstraat 1 gekocht en kon daar een kleine opstelling van sanitair worden gepresenteerd. De werkzaamheden werden zinkwerk, dakdekkerswerk, water, riool en gasleiding, sanitair, lokaal en centrale verwarming behoorde tot de dagelijkse werkzaamheden. Ook zijn wij deskundig op het gebied van warmtepompen, zonne-energie, ventilatie en airco installatie.

Doorzettingsvermogen
Ondanks prive tegenslagen zijn wij er in geslaagd om de zaak verder uit te bouwen en in 1994 werd de toonzaal vergroot. In 1999 werd er 100 m2 uitgebreid en in 2003 werd de showroom verdubbeld.

Ook zijn er in de afgelopen jaren deskundige personeelsleden bij gekomen, zodat wij al jaren een hecht en vertrouwd team vormen. In 2013 hebben wij ons 100-jarig bestaan gevierd!